Wat is reflexzonetherapie?

Reflexzonetherapie werd eeuwen geleden al beoefend door Egyptenaren, de Chinese volkeren en de Indianen. Het is een natuurlijke geneeswijze die er van uit gaat dat alle lichaamsdelen verbonden zijn door energiebanen die eindigen in de voeten, handen en oren. Alle organen, klieren en lichaamsfuncties worden weerspiegeld in reflexzones op de voeten, handen en oren.

Door met een bepaalde techniek van mijn duim en/of vingers masseer ik de reflexzones en wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam geactiveerd en het natuurlijk evenwicht hersteld, zowel lichamelijk als psychisch. De afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd en er vindt een betere doorbloeding plaats.

Via reflexzones worden blokkades en verstoringen in het lichaam opgespoord en behandeld. Afhankelijk van de soort behandeling geeft dit een ontspannend, helend, verzachtend of stimulerend effect.

Wanneer spreek je van voetreflex?

In de volksmond spreekt men van voetreflex terwijl de juiste benaming reflexzonetherapie is.

Voetreflex geeft aan dat de voeten behandeld worden, terwijl ook reflexzones op handen en oren behandeld kunnen worden. De keuze om de reflexzones op de voeten, handen of oren te behandelen kan bepaald worden door diverse factoren, bijv. bij een beenbreuk kan ik ervoor kiezen om de reflexzones op de hand te behandelen.

Ook door het behandelplan kan mijn keuze bepaald worden of ik de reflexzones op de voeten, handen of oren behandel. Een combinatie hiervan kan ook behoren tot de mogelijkheden en de reflexzones op de voeten worden altijd meegenomen in een behandeling.

Reflexzonetherapie is een holistische behandelwijze, hierbij wordt gekeken naar de mens als geheel. Verder heb ik naast de klacht ook oog voor de oorzaak.

“Bewustzijn is de enige menselijke eigenschap die het mogelijk maakt jezelf te begrijpen”